bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Hvordan kjøper jeg bitcoin?

Nå har du kanskje lært det mest grunnleggende om bitcoin, og lurer derfor veldig på hvordan du kan komme i gang, kjøpe bitcoin, og ta det i bruk. Hvor starter du da?

Generelt er det to måter å kjøpe bitcoin på. Enten kjøper du det på en børs eller handelsplattform, eller så kjøper du direkte fra andre personer som selger, og da som oftest via en markedsplass hvor kjøper og selger kan opprette kontakt.

Hvis du kjøper bitcoin på en børs kan du som regel betale med bankoverføring, men husk at hvis dette gjøres til en utenlandsk børs vil det ofte ta flere dager før handelen blir gjennomført, og som regel blir det lagt til store gebyrer. Noen børser støtter og direkte betaling med kredittkort eller PayPal.

De fleste børser støtter derimot kun betaling med kryptovaluta, så disse vil kun være aktuelle dersom du har kjøpt bitcoin eller annen kryptovaluta på et tidligere tidspunkt.

Du kan enten kjøpe bitcoin på en børs eller handelsplattform, eller direkte fra andre personer som selger

Steg 1 – Opprett en lommebok

Det første du bør tenke over før du kjøper bitcoin er hvordan du planlegger å oppbevare det sikkert. Det finnes flere ulike alternativer og lommebøker du kan ta i bruk, og se gjerne oversikten over ulike lommebøker vi har skrevet her. Du kan velge mellom lommebøker online (på en børs eller hos en uavhengig tredjepart), lommebok som kjører lokalt på din PC eller mobiltelefon, eller offline som f.eks en hardware lommebok.

Det finnes mange forskjellige alternativer som dekker ulike behov for sikkerhet og tilgjengelighet, og på siden her finner du link til de most populære. Det viktigste du må gjøre er å passe på at ingen andre får tilgang til lommeboken din, enten ved å bruke passordbeskyttelse eller ved å oppbevare lommeboken utilgjengelig for andre personer.

Alternativ 1

Steg 2 – Kjøp bitcoin på en børs

Den mest vanlige metoden for å kjøpe og selge bitcoin er på en børs eller handelsplattform. Det finnes et stort antall ulike børser å velge mellom i dag, og likviditeten og sikkerheten til disse kan variere svært mye. Du bør gjøre egen research rundt de ulike alternativene som eksisterer i dag først, og passe på at børsen du velger tilfredsstiller dine krav til blant annet funksjonalitet og sikkerhet. Vær og obs på at ikke alle børser støtter betalingsoverføringer eller kredittkort fra alle land.

Det tryggeste vil i de fleste tilfeller være å velge en av børsene med høyest volum og størst likviditet. Mange krever også at du registrerer og verifiserer identiteten din før du får lov til å gjennomføre kjøp og salg. De fleste tar også betalt i form av gebyrer og avgifter, så vær nøye på å undersøke dette på forhånd.

Når du har overført penger til børsen, enten via bankoverføring, kredittkort eller PayPal hvis det støttes, vil børsen utføre handelen på dine vegne og så overføre dine bitcoins du nettop har kjøpt til din egen lommebok (wallet). Når du har mottatt dine bitcoins står du fritt til å flytte de til en annen lommebok utenfor børsen, noe du som oftest bør gjøre hvis du ikke planlegger å selge i nær fremtid.

For nordmenn anbefaler vi Coinbase for å kjøpe bitcoin med norske kroner. Du har der mulighet til både å betale med kredittkort og med PayPal. Se forøvrig oversikten vi har skrevet over de mest populære børsene.

Alternativ 2

Steg 2 – Kjøp bitcoin direkte fra en person

Det finnes flere ulike måter å komme i kontakt med personer som selger på. En av de mest populære nettsidene for dette er LocalBitcoins som setter deg i direkte kontakt med personer i ditt område som selger bitcoin og tar betalt med bankoverføring eller kontanter.

I de fleste større byer og land i verden finnes det mange personer som selger bitcoin på denne markedsplassen. Også i Norge er det flere som gjør dette, og noen vil og akseptere kontanter ved personlig oppmøte for mindre beløp.

En annen metode som også bør nevnes er at det er mulig å kjøpe bitcoin direkte fra spesielle minibanker som finnes i enkelte byer i Norge. Blant annet på Alexander Kiellands plass i Oslo står det utplassert en bitcoin-minibank på The Kasbah Hub. Her kan du altså betale med kredittkort og få bitcoin sendt direkte til din private lommebok.