bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Bitcoin og robothandel | Er det mulig å trade og tjene penger mens man sover?

Bitcoin trading bots, eller robothandel, har fått mye oppmerksomhet fra kryptotradere det siste året. Mulighet for automatiserte handelssignaler, 24/7 trading, og nesten 100% oppetid er nok til å gjøre enhver seriøs kryptoentusiast nysgjerrig. Det finnes mange konkurrenter som leverer trading bots for bitcoin og kryptovaluta, og kvaliteten på aktørene i markedet kan variere svært mye.

Robot- og algoritmehandel kan høres veldig forlokkende ut, men du bør alltid vurdere svært nøye om et slikt produkt vil være egnet for deg og din tradingstil.

Hva er en bitcoin trading bot

Kort forklart er slike roboter dataprogrammer som genererer kjøps- og salgssignaler for bitcoin eller annen kryptovaluta. Også kjent som handelsalgoritmer, kan disse programmene kobles via API til din brukerkonto på en børs eller handelsplattform. Ideen er å automatisere handlene dine i størst mulig grad, eliminere menneskelige og subjektive beslutninger, og utnytte muligheter i markedet som oppstår når du selv ikke er tilstede – for eksempel når du sover eller er på jobb.

Valg av leverandør

Cryptotrader.org, BTCRobot.com, Gekko.wizb.it, 3Commas.io, Cryptohopper.com, Gimmer.net, Gunbots.com, og minst et titalls andre selskaper markedsfører sine automatiserte trading bots på nett. Det er viktig å undersøke potensielle fordeler og ulemper for de selskapene du vurderer. Her er noen tips for å hjelpe deg i gang med å velge riktig leverandør av trading bots:

 • Pass på at boten kjører i skyen, og ikke på din lokale datamaskinen. Har du internett- eller strømbrudd, datakrasj eller andre tekniske uhell vil du være veldig glad for at boten din vil fortsette å fungere uten avbrudd.
 • Bekreft at leverandøren tilbyr et omfattende utvalg av tekniske indikatorer for å sikre at du har frihet til å optimalisere strategien din.
 • Sørg for at leverandøren også tilbyr mulighet for å teste algoritmen på historiske kursdata. Bruk aldri en automatisert handelsstrategi før du har testet grundig.
 • Leverandøren skal også tilby en simulert handelsfunksjon. Dette er noe du må gjøre, spesielt hvis du er ny i verden med automatisert algoritmehandel. På denne måten kan du teste styrker og svakheter til strategien din på valutakurser i sanntid, men uten å risikere egne penger.
Gimmer tilbyr et bredt spekter av trading bots for kryptovaluta. Du må kjøpe og holde en bestemt mengde av deres egen token (GMR) for å bruke tjenesten. Bilde: Gimmer.net, 6. mars 2019

Skalerbarhet, support og brukergrupper

Ditt valg av leverandør bør også utmerke seg på disse kritiske områdene:

 • Leverandøren må tilby API-tilkobling til så mange anerkjente børser og handelsplattformer som mulig. Dette gjelder spesielt hvis du skal trade arbitrasje som utnytter forskjeller i pris på tvers av ulike valutapar og børser.
 • Undersøk mulighetene for support og kundeservice. Hvis boten din glemmer hva den skal gjøre, eller utfører handlinger utenfor det den er programmert til å gjøre, kan kapitalen din være i stor fare. God support og kundeservice og kunnskapsrike agenter når slikt inntreffer vil være helt uvurderlig.
 • Hvis leverandøren tilbyr en dedikert brukergruppe kan du ofte forkorte læringskurven drastisk for å komme i gang. Enda bedre er det hvis de tilbyr en markedsplass for kjøp og salg av trading bots. På denne måten kan du kanskje kjøpe eller leie en vinnende handelsalgoritme i stedet for å måtte bygge en selv.

Mål profitabiliteten

Du må alltid måle kostnadseffektiviteten til trading boten din. Sørg for at boten vanligvis vil levere mer i fortjeneste enn de uunngåelige kostnadene som provisjoner, slippage, softwarekostnader og skatt på kapitalgevinst vil spise opp. Hvis du ikke kan programmere en konsekvent vinnende bot er det heller ingen grunn til å bruke en.

Er en trading bot riktig for deg?

Kanskje. Kanskje ikke. Alt avhenger av din tradingstil, størrelsen på kapital, tradingerfaring, og personlige mål. Hvis du har solid erfaring med utvikling av handelssystemer kan du sannsynligvis relativt enkelt bygge eller finne en trading bot som passer deg. Hvis du vet hvordan du skal håndtere programvareproblemer raskt eller har god tilgang til personer som kan hjelpe deg med å diagnostisere og rette opp i feil kan det være at robothandel er noe for deg.

Dersom du naivt tror at det å tjene penger på bitcoin eller annen kryptovaluta er en enkel prosess som bare krever et trykk på en knapp, vil du sannsynligvis bli svært skuffet. Vellykket handel er hardt arbeid. Hvis det var mulig for en nybegynner å kjøpe en trading bot, la den handle for $100 000 og returnere $50 000 årlig i gevinst, år etter år, ville markedet gradvis gjøre en slik strategi ineffektiv.

Fordeler og ulemper

Fordeler

 • En bot kan utføre kjøp og salg basert på handelssignaler raskere enn du kan.
 • Utnyttelse av at markedet er åpent 24/7. Du kan derfor trade basert på signaler som oppstår mens du ikke er tilgjengelig for å utføre kjøp og salg selv.
 • Du trenger ikke være kyndig programmerer for å bygge en bot. Det er mulig å kjøpe eller leie potensielt effektive bots fra andre utviklere.
 • Artificial Intelligence (AI) vil bli svært fremtredende innen bitcoin- og kryptovalutamarkedet i løpet av få år. Det er og tenkelig at fremtidige roboter vil kunne optimalisere dine handelssignaler i sanntid. AI kan også hjelpe deg med å velge en ideell blanding av ulike tradingstrategier for porteføljen din.
 • Etter hvert som flere utfører kortsiktige handler basert på automatiserte strategier kan volatiliteten i kryptovalutamarkedet reduseres. Dette kan oppstå på grunn av økning i markedsverdiene og økt likviditet.

Ulemper

 • Kortsiktig handel har høye provisjons- og slippagekostnader.
 • Mangel på likviditet i kryptovalutamarkedet på bestemte tidspunkter av dagen.
 • Fare for flash crashes. Ironisk nok er disse vanligvis forårsaket av institusjonelle handelsboter.
 • Nedetid hos børser, tekniske problemer med boten, kommunikasjon eller datamaskinproblemer.
 • Kostnader til din valgte leverandør.
 • Behov for kontinuerlig overvåking av botens ytelse og pålitelighet.
 • Du må vite hvordan du effektivt kan optimalisere boten din kontinuerlig.

Hardt arbeid, utdanning og selvdisiplin

Utdanning innenfor systemhandel, risikostyring, trading psykologi, og en omfattende utdanning innen teknisk analyse er et must for å bli lønnsom over tid. Det er ikke mulig å bygge et enkelt system med enkle indikatorer og trykke «run»-knappen, og så forvente å generere positiv avkastning hver dag. Det er imidlertid mulig å bli en konsekvent lønnsom bitcoin-trader hvis du jobber hardt med å utvikle egenskapene og ferdighetene som kreves for og lykkes.

Et siste ord av visdom å vurdere når du har tatt valget om å kjøre en fullautomatisert bitcoin trading bot:

Aldri ta øynene dine vekk fra skjermen fullstendig. Noensinne. Ikke ha 100% tillit til din trading bot, programvare eller maskinvare. Markedsforholdene kan endres raskt, og scenarioer kan potensielt oppstå som boten din aldri ble designet for å håndtere. Du må kontinuerlig drive overvåking ellers vil du risikere å våkne opp til en ubehagelig overraskelse en morgen. Vær alltid klar, i stand til, og villig til å gå inn for å overstyre boten din når den møter hypervolatile markedsforhold.