bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Hvordan mine kryptovaluta?

Mining av kryptovaluta er på mange måter det som sikrer og drifter nettverket til mange kryptovalutaer, inkludert bitcoin og ethereum. De som miner, enten være seg enkeltpersoner eller selskaper, bruker store mengder datakraft til å løse kryptografiske algoritmer for å finne svar på matematiske problemer. I dag er mining av bitcoin først og fremst forbeholdt større kapitalsterke selskaper med spesialutviklet hardware, men mining av andre alternative digitale valutaer kan fortsatt være profitabelt for amatører uten slike ressurser.

Dersom du sitter på en stasjonær PC for gaming er det fullt mulig du kan mine dine første ethereum, litecoin eller dogecoin allerede i dag. Flere forskjellige proof-of-work hashing algoritmer benyttes i dag av kryptovalutaer som kan mines, og hva du kan mine effektivt og med profitt vil avhenge av hvilken algoritme som benyttes og din egen maskinvare. CoinWarz gir full oversikt over hvor profitabel du kan være som miner i dag ut i fra hvor mye hashing power du stiller med.

Opprett lommebok

Før du begir deg ut for å mine dine første coins må du passe på å ha et sted å motta det du får i belønning. Avhengig av hvilken kryptovaluta du miner vil det være ulike lommebøker som støttes. Dersom du er usikker kan du alltid gå til hjemmesiden til den aktuelle valutaen og du vil finne link til en lommebok du kan laste ned, eller informasjon om andre lommebøker som anbefales. Vi har skrevet en egen guide om lommebøker og hvordan oppbevare bitcoin spesifikt her.

De fleste proof-of-work altcoins du kan mine benytter det som kalles Qt wallet som er basert på den originale lommeboken til bitcoin. Disse lommebøkene tilbyr som oftest relativt like funksjoner og likt grensesnitt og bør ikke være for kompliserte å bli kjent med. Merk at du må som oftest laste ned hele blokkjeden lokalt til din PC, så pass på å ha nok lagringsplass tilgjengelig.

Litecoin Core wallet. Merk at du må synkronisere og laste ned hele blokkjeden for å bruke lommeboken.

CPU- eller GPU-mining

Generelt så har du valget mellom å bruke prosessor (CPU) eller grafikkort (GPU) for mining. Bitcoin på sin side kan for det meste kun mines effektivt med spesialutviklet maskinvare som kalles ASIC. Disse maskinene er svært kostbare og noe de færreste av oss kan investere i.

Grafikkort byr på mye høyere ytelse enn prosessorer i dag, og er derfor førstevalget for de fleste minere. Avhengig av hvor seriøs du er med miningen bør du undersøke hvor mye kryptovaluta du kan mine med maskinvaren du har. Som regel vil grafikkort i bærbare datamaskiner være for lite effektive til å gi resultater, slik at de fleste hobbyminere bygger dedikerte «mining rigger» bestående av hovedkort og opptil 6-8 grafikkort.

Mining er en svært energikrevende oppgave som vil kunne redusere levetiden til maskinvaren din. Du bør ha dette i tankene, i tillegg til nøye planlegging av avkjøling og ventilasjon i rommet, før du investerer i utstyr for mining. Strømforbruk og strømpris er to andre variabler du må ta hensyn til. Profitabiliteten vil avhenge mye av disse to variablene.

Solo eller pool mining

Når du har bestemt deg for hvilken kryptovaluta du vil mine, og maskinvaren din er konfigurert og er klar til å starte, må du ta stilling til om du vil mine alene eller slutte deg til en mining pool.

På den positive siden vil du få hele block rewarden i belønning for blokker du løser dersom du velger solo mining, men på den andre siden vil du redusere sjansen for å løse en blokk betraktelig i forhold til pool mining. Det kan hjelpe å tenke på pool mining som et lotterilag, hvor medlemmene vil ha en mye større sannsynlighet for å løse en blokk, men belønningen vil deles mellom alle medlemmer basert på hvor datakraft hver stiller med.

Pool mining vil derfor gi en mer forutsigbar inntektsstrøm sammenlignet med solo mining, og vil ofte kreve mindre tekniske kunnskaper og vedlikehold for å unngå nedetid. Noen pools vil og automatisk mine den kryptovalutaen som gir høyest profitabilitet, noe som vil kunne gjøre aktiviteten betraktelig mer lønnsom. Multipool er en mining pool som tilbyr denne funksjonen.

Installer miner software

Enten du velger å mine med CPU eller GPU må du installere en software for å starte miningen. For CPU-mining kan du bruke cpuminer som er en åpen kildekode software. Du kan bruke cpuminer enten du kjører Windows, OS X eller Linux. For å komme i gang med mining kan du lese dokumentasjonen som kryptovalutaen du vil mine tilbyr. Dette finner du som oftest på hjemmesiden eller forum som Bitcointalk.org.

For GPU-mining vil du måtte laste ned en software som heter cgminer. Prosessen med å komme i gang med GPU-mining vil være veldig lik som for CPU-mining. Merk at ikke alle versjoner av cgminer vil støtte den kryptovalutaen du vil mine, så les alltid igjennom veiledningen som er aktuell i ditt tilfelle.

Kommandovinduet til cgminer.

Til slutt

Nå som du har satt opp både maskinvare og software til å mine vil du se mye informasjon og statistikk i kommandovinduet. Avhengig av om du bruker cpuminer eller cgminer vil du kunne se informasjon om hvor mye datakraft du bidrar med (hash rate), hva du miner, og eventuelt hvilken mining pool du er del av.

Mining kan være spennende å begi seg ut med, og for noen bidrar det også til en profitabel inntekt på siden. Glem ikke at hvor lønnsom miningen vil være avhenger av flere faktorer som kan endre seg på kort tid.