bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Trezor Model T – Anmeldelse og sammenligning (Oppdatert for 2022)

Fordeler:

 • Berøringsskjerm i farger
 • Støtte for mer enn 1000 kryptovalutaer
 • Veldig høy sikkerhet

Ulemper:

 • Relativt høy pris
 • Noen personer kan ha utfordringer med berøringsskjermen

Trezor Model T er siste generasjon hardware-lommebok fra SatoshiLabs. Selskapet debuterte i 2014 med Trezor One som har blitt en av de mest populære lommebøkene for kryptovaluta i dag.

Formfaktoren til Model T ligner mye på den originale lommeboken Trezor One, hvor den største forskjellen er at den nye modellen har fått berøringsskjerm i farger, samt mangelen på fysiske knapper.

Model T har og fått helt ny firmware kalt Trezor Core for å optimalisere sikkerheten ytterligere. Den nye firmwaren har blitt fullstendig skrevet om fra grunnen av, og koden er åpen kildekode og kan gjennomgås på GitHub.

Innholdet i pakken

Boksen Trezor Model T kommer i inneholder følgende:

 • Model T hardware-lommebok
 • En USB-kabel
 • Kort for å skrive ned backup-ord
 • Noen klistremerker
 • Dokkingstasjon

En fin, liten gadget som er lagt til er en magnetisk dokkingstasjon for oppbevaring. Denne kan du for eksempel plassere på en vegg, under skrivebordet, eller på oversiden av en skuff. Man tenker først at dette kanskje ikke er veldig sikkert for en hardware-lommebok for oppbevaring av kryptovaluta, men det er faktisk en veldig praktisk måte å oppbevare den fysiske enheten på.

Førsteinntrykk Trezor Model T

Model T kommer med en sikkerhetsforsegling på USB-porten slik at du kan være sikker på at enheten du har kjøpt er original og intakt. Hvis klistremerket på USB-porten ikke ser ut til å være helt intakt kan det bety at noen har tuklet med enheten din. Dersom det er tilfelle bør du ikke ta den i bruk og kontakte support snarest mulig. Det er verdt å nevne at du bør kun kjøpe hardware-lommebøker direkte fra produsenten, og aldri fra privatpersoner.

Lommeboken er relativt lett og passer uten problemer i lommen. Trezor Model T har også støtte for et MicroSD-kort som gjør det mulig å ha kryptert lagring i fremtiden. Vær oppmerksom på at minnekortet ikke vil lagre gjenopprettingsfrasen eller noen av dine private nøkler.

Enheten kan kobles til hvilken som helst bærbar eller stasjonær PC ved hjelp av en USB-C kabel. På tidspunktet for denne anmeldelsen koster Model T 149 EUR som tilsvarer omtrent 1467 kr. Model T er derfor hakket dyrere enn den populære konkurrenten Ledger Nano X. Den økte prisen skyldes sannsynligvis inkluderingen av berøringsskjermen i farger.

Støtte for kryptovalutaer

For øyeblikket støtter Trezor Model T et stort utvalg av ulike coins og tokens, inkludert Ripple (XRP) og Stellar Lumens (XLM) som manglet støtte i tidligere versjoner. De viktigste kryptovalutaene som støttes i dag er:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Ripple (XRP)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Litecoin (LTC)
 • EOS
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Stellar Lumens (XLM)
 • Dash

Totalt sett kan du oppbevare mer enn 1 000 ulike kryptovalutaer i lommeboken. Oversikt over hele listen kan sees her.

Installasjon og oppsett

Akkurat som med den originale Trezor One er selve installasjonsprosessen ganske enkel og kan oppsummeres slik:

 1. Koble Trezor Model T til datamaskinen eller smarttelefonen din
 2. Gå til nettsiden http://trezor.io/start
 3. Velg «Model T» og følg instruksjonene på skjermen

Noen av dere tenker kanskje at vi har glemt å nevne punktet der du får beskjed om å skrive ned en gjenopprettingsfrase på 12 ord. Trezor har bestemt seg for å hoppe over krav om dette og i stedet la deg begynne å bruke lommeboken umiddelbart uten å måtte skrive ned gjenopprettingsfrasen med en gang.

Gjenopprettingsfrasen er i utgangspunktet «passordet» til enheten, og er noen ganger referert til som din private nøkkel. En slik frase består som oftest av 12-24 ord i en spesifikk rekkefølge. Den som vet disse ordene har og full tilgang til lommeboken din og alle verdier du har lagret på enheten.

Du vil selvfølgelig få advarsel og bli bedt om å ta sikkerhetskopi av gjenopprettingsfrasen, men det er helt opp til deg om du vil gjøre det eller ikke. Du kan når som helst senere gå gjennom prosessen med å skrive ned ordene, og du trenger kun å gjøre dette en gang.

Funksjonalitet og sikkerhet

Nye Trezor Model T er ganske lik Trezor One i bruk. Hovedforskjellen er at du nå har en berøringsskjerm i stedet for to fysiske knapper. Mens berøringsskjermen er en vesentlig visuell oppgradering fra knappene, kan det være enkelte personer som har vanskelig for å navigere mellom ulike menyer på grunn av den lille skjermstørrelsen.

En annen stor nyhet og fordel er at du nå ikke lenger trenger å koble enheten til en datamaskin for å gjøre spesifikke operasjoner, som for eksempel å endre PIN-koden eller gjenopprette lommeboken.

Trezor har et solid rykte på seg for å tilby bransjeledende sikkerhet for bitcoin og andre kryptovalutaer, og beskytter både mot fysisk så vel som virtuelt tyveri.

Trezor er en såkalt hierarkisk deterministisk (HD) lommebok hvor du selv kontrollerer de private nøklene. På denne måten kan hele lommeboken sikkerhetskopieres med gjenopprettingsfrasen bestående av 12 ord som nevnt tidligere.

Dersom du skulle miste lommeboken, eller hvis den blir ødelagt, kan du gjenopprette hele lommeboken med gjenopprettingsfrasen. Gjenoppretting kan gjøres med en annen Trezor enhet, eller med andre software-lommebøker som Electrum og Mycelium.

Trezor Model T deler ikke informasjon om PIN-koden din med datamaskinen når du kobler den til. Den originale Trezor One delte informasjon om PIN-koden, slikt som lengden på koden, men nye Model T gjør det altså ikke.

Den nye berøringsskjermen lar deg bekrefte at du sender til riktig adresse, men dette forhindrer likevel ikke phishing-angrep der du får en feil adresse på dataskjermen. Pass derfor alltid på at datamaskinen din ikke har spionvare installert.

Trezor blander fortsatt tastaturet fra tid til annen slik at hackere eller noen som følger tastetrykkene dine ikke kan gjette hvilke tall du trykker på for PIN-koden.

Trezor Model T vs. Ledger Nano X

Ledger lanserte Ledger Nano X i mars 2019 som har på kort tid rukket å bli en ny bestselger fra selskapet. Hovedforskjellen mellom lommebøkene er at Ledger Nano X har støtte for Bluetooth, noe Model T ikke har. Med Bluetooth kan du koble Ledger Nano X direkte til en mobiltelefon.

Trezor Model T har og en berøringsskjerm i farger, mens Ledger Nano X har to fysiske knapper som forgjengeren Nano S.

Når det gjelder sikkerhet og støtte for kryptovalutaer er det relativt lite som skiller de to lommebøkene. Prismessig er Ledger Nano X hakket billigere og koster 1199 kr. Til sammenligning koster Trezor Model T ca 1467 kr i dag.

Trezor Model T vs. Ledger Nano S

Hovedforskjellen mellom de to lommebøkene er at Trezor Model T har berøringsskjerm i farger, mens Ledger Nano S bruker en liten LED-skjerm med fysiske knapper.

Det er lite som skiller de to hva angår støtte for kryptovalutaer og generell funksjonalitet. Trezor Model T er og vesentlig dyrere enn Ledger Nano S som kun koster 599 kr i dag.

For å oppsummere er Model T et nytt solid produkt fra SatoshiLabs, og er en av de absolutt mest sikre lommebøkene for kryptovaluta som finnes på markedet i dag. Er du på utkikk etter en sikker og brukervennlig lommebok, og du ikke har noe i mot å betale litt ekstra for en berøringsskjerm, er Trezor Model T et godt valg.

Gå til side for å kjøpe Trezor Model T:

Design

8.6

Brukervennlighet

9.3

Funksjoner

8.9

Støtte for kryptovalutaer

9.7

Sammendrag

En solid oppgradering fra forrige generasjon (Trezor One). Største nyheter er berøringsskjerm i farger, støtte for Ripple (XRP) og Stellar Lumens (XLM), samt ny firmware for økt sikkerhet.

9.1

TOTAL SCORE