bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Ledger Nano X – Anmeldelse og sammenligning (Oppdatert for 2022)

Fordeler:

 • Industriledende sikkerhet
 • Brukervennlig og intuitiv software
 • Innebygd batteri
 • Støtte for Bluetooth

Ulemper:

 • Dyrere enn Nano S
 • Relativt liten skjerm

Nano X er nyeste hardware-lommebok fra Ledger og ble annonsert i starten av 2019. Sammenlignet med forrige modell, Ledger Nano S, har den nye versjonen blant annet fått Bluetooth-funksjonalitet, innebygd batteri for bruk med mobiltelefon, og økt lagringsplass for flere applikasjoner.

Ledger Nano X kan bestilles direkte fra nettbutikken og koster i dag 1199 kr.

Innholdet i pakken

Enheten kommer pent innpakket og inneholder følgende elementer:

 • Ledger Nano X
 • 1 USB-C kabel
 • Nøkkelring
 • 3 kort for å skrive ned backup-ord
 • Getting Started guide
 • Klistremerker

Installasjon og oppsett

Ledger Nano X kan konfigureres ved hjelp av en iOS-enhet, Android eller datamaskin. Fremgangsmåten for å konfigurere enheten er svært lik enten du bruker din mobiltelefon eller datamaskin.

Det første du må gjøre er å laste ned softwaren Ledger Live som kan lastes ned her. Når du har gjort det åpner du programmet enten på din PC eller mobiltelefon, og du vil bli guidet gjennom hele installasjonsprosessen.

I løpet av konfigurasjonen vil du bli bedt om å skrive ned 24 ord (gjenopprettingsfrase) som fungerer som backup av lommeboken. Det er svært viktig du tar godt vare på disse ordene og at de er utilgjengelig for andre personer.

Se videon under fra Ledger (engelsk) som går igjennom hele installasjonsprosessen:

Funksjonalitet og sikkerhet

En av de største nyhetene er at Ledger Nano X kommer nå med Bluetooth-funksjonalitet. Ingen privat informasjon overføres over Bluetooth slik at dine private nøkler forlater derfor aldri selve enheten. Selv om Bluetooth-forbindelsen blir utsatt for hackerangrep vil uvedkommende ikke få tilgang til dine private nøkler og kan derfor ikke stjele verdier fra deg.

I likhet med tidligere hardware-lommebøker fra Ledger kommer Nano X med industriledende sikkerhet. Dine private nøkler er lagret og isolert på innsiden av et sertifisert sikkerhetselement (CC EAL5+). Dette er samme chip som brukes i blant annet kredittkort og pass.

Som andre hardware-lommebøker støtter også Ledger Nano X backup i form av 24 ord (gjenopprettingsfrase) som nevnt tidligere. Det betyr at dine verdier vil alltid være trygge selv om du skulle være uheldig å miste eller bli frastjålet enheten. For å gjenopprette lommeboken din bruker du backup-ordene når du konfigurerer en hvilken som helst annen enhet fra Ledger.

Takket være det innebygde batteriet har Ledger Nano X støtte for både Bluetooth og mobilbruk. Lommeboken kobles til din mobiltelefon og styres med mobilapplikasjonen Ledger Live som kan lastes ned til både Android og iOS. Med Ledger Live er det mulig å få sanntidsoversikt over balansen din uten å koble til med kabel, uansett hvor du måtte være.

Applikasjonen kommer og med en enkel steg-for-steg prosess som hjelper deg med å sende og motta kryptovaluta, samtidig som du har full oversikt over beholdningen.

Ledger Nano X har plass til mer enn 100 applikasjoner installert på samme tid og inkluderer bitcoin, Ethereum, XRP og mange flere. Dette er og en av de mange fordelene med den nye modellen som nå gjør det mulig å kontrollere alle dine kryptovalutaer på samme enhet til samme tid. Oversikt over alle støttede kryptovalutaer finner du her.

Nye Ledger Nano X har blitt designet for å være så intuitiv som mulig. Kun to knapper og en liten skjerm er alt du trenger for å kontrollere enheten. Transaksjoner gjøres som nevnt tidligere enten fra en datamaskin eller mobiltelefon med Ledger Live.

Ledger Nano X vs. Ledger Nano S

Ledger Nano S var første hardware-lommebok fra selskapet Ledger. Den største forskjellen mellom forgjengeren og den nye modellen Nano X er at sistnevnte kommer med Bluetooth som gjør det mulig å utføre handlinger med lommeboken direkte fra din mobiltelefon uten å være tilkoblet med kabel. Den har og større minnekapasitet slik at du kan installere flere applikasjoner samtidig.

Ledger Nano S koster i skrivende stund 599 kr, mens Nano X koster 1199 kr. Dersom du ønsker en enkel, rimelig og sikker løsning vil Ledger Nano S være et godt valg. Har du behov for å styre lommeboken fra din mobiltelefon vil Ledger Nano X sannsynligvis være riktig valg for deg.

Ledger Nano X vs. Trezor Model T

Trezor lanserte Model T i 2018 og har på kort tid rukket å bli en ny bestselger fra selskapet. Hovedforskjellen mellom disse to lommebøkene er at Ledger Nano X har støtte for Bluetooth, noe Model T ikke har. Med Bluetooth kan du koble Ledger Nano X direkte til din mobiltelefon.

Trezor Model T har og en berøringsskjerm i farger, mens Ledger Nano X har to fysiske knapper og en mindre skjerm som forgjengeren Nano S.

Når det gjelder sikkerhet og støtte for kryptovalutaer er det relativt lite som skiller de to lommebøkene. Prismessig er Ledger Nano X hakket billigere og koster kun 1199 kr. Til sammenligning koster Trezor Model T ca 1467 kr i dag.

Gå til side for å kjøpe Ledger Nano X:

Design

9.3

Brukervennlighet

9.2

Funksjoner

9.4

Støtte for kryptovalutaer

9.3

Sammendrag

Ledger Nano X er en solid oppgradering fra forrige generasjon (Nano S). Største nyheter er økt minnekapasitet for flere applikasjoner og innebygd Bluetooth for trådløs tilkobling fra mobiltelefon.

9.3

TOTAL SCORE