bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Hvordan oppbevare bitcoin?

Når du eier bitcoin så må du og ha et sted å oppbevare de. I motsetning til norske kroner som du kan ha stående på en konto hos en bank må du oppbevare bitcoin selv. Et slikt sted er det vi kaller en lommebok, eller wallet på engelsk. Når du oppbevarer dine bitcoins på en lommebok så gir det deg muligheten til å sende og overføre det du eier til andre personer.

Alle som har tilgang til din lommebok kan og gjøre det samme, derfor er sikkerhet noe som er veldig viktig i denne sammenheng.

Det finnes mange ulike typer lommebøker, og alle har forskjellig nivå av sikkerhet, funksjoner og tilgjengelighet. Generelt sier vi at lommebøker enten har varm lagring (hot storage) eller kald lagring (cold storage). Varm lagring betyr at lommeboken er tilknyttet internett, mens en kald lagret lommebok vil være offline. Varm lagring fører derfor med seg økt risiko for hackerangrep, mens kald lagring vil ha høyere nivå av sikkerhet. Til gjengjeld vil bitcoin på en kald lagret lommebok som oftest være mindre tilgjengelig.

Elektroniske lommebøker

En elektronisk lommebok er en kryptert datafil som inneholder dine private nøkler. Du får tilgang til lommeboken ved å dekryptere filen med et valgt passord enten ved bruk av software installert på din PC, eller ved å laste filen opp til en tredjepartsnettside. MyEtherWallet er en populær lommebok for ethereum og såkalte ERC-20 tokens.

Software-lommebøker

Du kan installere en lommebok direkte på din egen PC, og vil på den måten ha full kontroll over dine private nøkler. De fleste slike lommebøker er gratis å laste ned og installere, men stiller høyere krav til egen sikkerhet da du må passe på og alltid ta backup. Hvis din PC blir stjålet eller går i stykker vil du miste tilgangen til dine bitcoins uten backup.

Populære lommebøker du kan installere på din egen PC inkluderer Electrum og Exodus. Electrum kan kun oppbevare bitcoin, mens Exodus støtter mer enn 90 ulike kryptovalutaer.

Online-lommebøker

Online-lommebøker er en av de mest brukervennlige og tilgjengelige lommebøkene som finnes. Så lenge du er koblet til internett fra en PC eller mobiltelefon har du som regel full tilgang til dine bitcoins med riktig passord uansett hvor du er i verden.

På den negative siden så stoler du på en ekstern tredjepart når du bruker en slik lommebok som vil ha dine private nøkler lagret i nettskyen. Dersom tjenesten blir utsatt for hackerangrep, eller bestemmer seg for å legge ned virksomheten, kan du ikke være sikker på at du får tilbake tilgangen til dine verdier.

Coinbase og Blockchain er to av de mest populære lommebøkene i dag.

Mobil-lommebøker

Som navnet antyder er dette lommebøker du har tilgang til på mobiltelefonen din gjennom en egen app. De fleste online-lommebøker har laget egen mobilversjon som du kan laste ned, mens det finnes og andre spesifikke lommebøker kun for mobiltelefoner.

Hvis du bruker bitcoin til å betale direkte med i butikker vil ofte en mobil-lommebok være et bra valg. Er du ute og reiser vil en slik lommebok også være praktisk. Abra, Bread og Ethos er eksempler på slike lommebøker.

Hardware-lommebøker

Dette er i de fleste tilfeller den mest sikre type lommebok du kan oppbevare bitcoin på. En hardware-lommebok ser ofte ut som en liten minnebrikke som du kan koble til en PC med USB-kabel. Ved å installere en egen software på din datamaskin eller Mac får du tilgang til lommeboken din.

Om du skulle miste eller bli frastjålet en slik lommebok vil du likevel kunne få tilbake tilgangen ved å gjenopprette den på nytt. Dette gjør du som oftest ved å skrive ned 24 ord som du må oppbevare på et veldig trygt sted ingen andre har tilgang til. De to mest populære hardware-lommebøkene som kan kjøpes i dag er Ledger Nano X og TREZOR One.

Papir-lommebøker

Dette er den enkleste formen for lommebok du kan ha. En papir-lommebok vil rett og slett være dine private og offentlige nøkler i et dokument, enten elektronisk eller fysisk på et papir.

Fordelen med en slik lommebok er at den vil ikke være tilknyttet internett, og derfor mer sikker enn andre typer lommebøker. Ulempen er at hvis du mister dokumentet eller papiret mister du og tilgangen til lommeboken din. Buker du en papir-lommebok må du passe på å oppbevare den veldig sikkert.

Du kan lage din egen papir-lommebok hos f.eks WalletGenerator og BitcoinPaperWallet.