bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Hvordan bruke Ethereum?

Ethereum er relativt nytt (lansert i 2015) og de fleste av oss har derfor ikke direkte brukt applikasjonene som er bygd på toppen av nettverket enda. Har du spekulert i kryptovaluta tidligere så er sjansen likevel stor for at du har kjøpt og solgt ether på et tidspunkt, da ether i dag er den nest største kryptovalutaen målt i markedsverdi og kun slått av bitcoin.

De fleste applikasjoner bygd på ethereum i dag har noe begrenset brukervennlighet sammenlignet med tradisjonelle sentraliserte applikasjoner, men det finnes likevel flere alternativer som kan prøves ut så lenge man eier en andel ether, ethereum sin egen token.

Hvordan kjøpe ether

Før du kan prøve ut mulighetene med ethereum i dag må du eie en liten andel ether. Hvis du allerede eier bitcoin vil det enkleste være å opprette konto på en børs eller handelsplattform der du kan veksle bitcoin til ether. Vi har laget en oversikt over børser som du kan finne her.

Har du derimot ikke kjøpt bitcoin eller annen kryptovaluta tidligere vil du kunne kjøpe ether direkte med kredittkort eller PayPal hos Coinbase.

Lommebøker

På lik linje som bitcoin vil du trenge en lommebok, eller wallet, for å oppbevare dine ether. Vi har skrevet en mer omfattende guide om hvordan oppbevare bitcoin her, så i denne guiden vil vi kun kort nevne noen av de ulike alternativene som finnes for ether i dag.

Elektronisk lommebok

MyEtherWallet (MEW) er kanskje den mest poplulære lommeboken for å oppbevare, sende og motta ether i dag. Det er flere metoder du kan få tilgang til lommeboken din på ved å bruke MEW. Uansett hvilken metode du velger, tilbyr MEW et oversiktlig og lett forståelig grensesnitt for hvordan du håndterer dine ethers og andre ERC-20 tokens. Høyest sikkerhet får du ved å linke MEW til din hardware-lommebok som vi diskuterer i neste avsnitt.

Hardware-lommebok

En hardware-lommebok er en av de mest sikre typene lommebok som finnes. De ser ut som små enheter som kan minne mye om en minnepenn med et lite display. Siden disse vil være offline når de ikke er i bruk er det vanskelig for hackere å få tilgang, og er derfor egnet til å lagre større verdier over lenger tid. Ledger Nano X og TREZOR One er to av de mest populære lommebøkene i dag.

Mobil-lommebok

En mobil-lommebok er som navnet antyder en lommebok hvor du kan oppbevare ether på mobiltelefonen din. Tidligere har det vært begrenset utvalg med gode alternativer i denne kategorien, men det siste året har flere nye aktører lansert sine individuelle produkter. Bread, Ethos og Trust Wallet er tre mobil-lommebøker du kan laste ned til din Android eller iOS mobil i dag.

Ethereum dApps

Som vi har forklart i guiden «Hva er ethereum?» er ethereum ment til å skape desentraliserte applikasjoner, ofte kalt dApps. Felles for alle disse er at ether er drivstoffet du trenger for å ta i bruk funksjonaliteten disse applikasjonene tilbyr. Under har vi listet noen av de mest populære applikasjonene i dag.

IDEX

IDEX er kanskje den aller mest populære desentraliserte børsen for handel av kryptovaluta i dag. Plattformen er bygget på toppen av ethereum som gjør det mulig å veksle ether mot andre ERC-20 tokens. En av fordelen med IDEX er at du ofte har mulighet til å handle tokens kort tid etter lansering, og som oftest før de kan handles på større og mer etablerte børser som Binance og Bittrex.

My Crypto Heroes

My Crypto Heroes er et HTML5-basert spill for mobiltelefon og PC basert på blockchain-teknologi. Spillet lar deg samle og trene ulike fiktive karakterer, utruste de med ulike egenskaper og våpen, og sette sammen lag som du kan bruke til å utfordre andre lag til kamper.

CryptoKitties

I desember 2017 skapte CryptoKitties overskrifter over hele verden da ethereum-nettverket nærmest stod i limbo fordi applikasjonen stjal det meste av tilgjengelige dataressurser på tidspunktet. Dette medførte at alle andre applikasjoner på ethereum stoppet fullstendig opp, og det kunne ta opptil flere timer å gjennomføre en enkelt transaksjon.

CryptoKitties kan minne mye om vår digitale tidsalders svar på Tamagotchi som de født før 1990-tallet sannsynligvis husker svært godt. CryptoKitties lar deg samle og avle frem søte digitale kjæledyr. Hver enkel «kitty» har sitt eget DNA som gir det ulikt utseende og egenskaper. Det er og mulig å selge dine kjæledyr som du har avlet frem videre til andre, som da selvfølgelig må betale med ether for å bli den nye eieren.