bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

Hvem har skapt Ethereum?

I 2008 lanserte Satoshi Nakamoto bitcoin som et alternativ til måten vi sender og mottar verdi på over internett. Fire år senere ble ideen til en banebrytende plattform født – med visjon om å endre måten vi ser på internett, informasjon og applikasjoner.

Vitalik Buterin var kun 19 år da han i 2012 kom opp med ideen til ethereum, og lanserte året etter white paperet som beskrev plattformen i mer detalj. I motsetning til bitcoin så Vitalik for seg at utviklere over hele verden kan bruke ethereum til å lansere sine egne desentraliserte applikasjoner.

Født i Russland og oppvokst i Toronto, Canada, oppdaget Vitalik bitcoin allerede i 2011. Han var med å etablere et av datidens største kryptorelaterte nettsteder, Bitcoin Magazine, som han skrev hundrevis av publiserte artikler for.

Vitalik Buterin, skaperen av ethereum.

Kort tid etter at Vitalik lanserte ideen om ethereum flokket flere utviklere til prosjektet. En av medgrunnleggerne var Gavin Wood som skrev ethereum sitt «yellow paper», som kan sees på som en teknisk bibel som i detalj beskriver hvordan ethereum-nettverket er kodet og praktisk bruk av smarte kontrakter (smart contracts).

I juli 2014 gjennomførte Vitalik og andre medgrunnleggere en folkefinansiering for å samle inn penger for videre utvikling av prosjektet. Tilbake fikk investorer ether tokens (Les: Hva er ether?). Totalt samlet de inn over 18 millioner amerikanske dollar som gjorde ethereum til den mest suksessfulle ICO’en hittil (Les: Hva er en ICO?).

Interessen for ethereum tok raskt av og samlet kort tid etter tusenvis av utviklere som frem til i dag har vært med på å utvikle økosystemet og skape desentraliserte applikasjoner som kjører på nettverket. Store selskaper som IBM, Microsoft og Deloitte har alle vist stor interesse for ethereum.

Utviklingen av ethereum ledes i dag av Ethereum Foundation som er en non-profit organisasjon registrert i Sveits. Vitalik Buterin er fortsatt svært aktiv og en sentral del av utviklingen til ethereum, og er på flere måter ethereums ansikt utad på blant annet konferanser og i media.