For å forstå hva ethereum er må vi først forstå hvordan personlig informasjon, data og passord er lagret i dag. Tilnærmet all informasjon som internett gir oss tilgang til i dag er lagret lokalt på datamaskiner eid av store selskaper som Facebook, Google og Amazon for å nevne noen. Alle nyhetssider, sosiale medier og applikasjoner vi bruker i det daglige er avhengig av en sentralisert tredjepart som sørger for at tjenestene de tilbyr er tilgjengelige for alle brukere 24 timer i døgnet.
Sentraliserte datasentre
En av fordelene med en slik løsning er at disse selskapene har spesialisert seg på å lagre og dele data gjennom internett, slik at en blogger, nyhetsside eller nettbutikk ikke trenger å bruke egne ressurser på datautstyr og personell for at nettsiden deres skal være tilgjengelig på internett.
Likevel er det flere nedsider med dette, da vi har de siste årene sett mange eksempler på blant annet omfattende lekkasjer av informasjon og hackerangrep mot seskaper som Facebook, eBay, Yahoo og flere store internasjonale banker. Siden all informasjon og data er lagret hos en sentralisert tredjepart, blir slike selskaper dessverre et svært attraktivt mål for hackere og andre kriminelle.
Vi bør og stille oss spørsmålet om informasjonen selskaper som Facebook, Google, banker og myndigheter har om oss, faktisk ikke blir solgt eller distribuert videre uten vår egen aksept og vitenhet. Siden vi ikke har innsyn i hvordan vår egen informasjon blir lagret eller håndtert er det veldig vanskelig, hvis ikke umulig, å vite dette med sikkerhet.
Ethereum har som mål å endre nettop dette. Ved å ta i bruk blockchain-teknologi vil ethereum bla. kunne erstatte tredjepartsselskaper som i dag lagrer og behandler informasjon og data som nevnt over.
En ny «verdenscomputer»
Mens bitcoin utfordrer vårt syn på penger, banker og måten vi sender og mottar verdi på i dag, er ethereums mål å bli en «verdenscomputer» som desentraliserer den nåværende modellen rundt lagring av informasjon og data på internett.
Sentraliserte servere og skylagringstjenester vil kunne bli erstattet av tusenvis av noder som driftes av frivillige personer spredt over hele verden. Ved å gjøre det mulig for mennesker på alle kontinenter i verden og ta del i måten vi lagrer og deler informasjon på, prøver ethereum virkelig å bli en verdenscomputer bokstavelig talt.
La oss prøve å forstå dette bedre med et par konkrete eksempler. De fleste som bruker en mobiltelefon i dag oppgir og lagrer mye sensitiv informasjon som passord, kredittkortinformasjon, personlige notater og bilder med applikasjoner som Gmail, Dropbox og Facebook. Ethereums visjon er at vi brukere selv skal ha kontroll og eierskap over denne informasjonen, slik at ingen ekstern tredjepart har tilgang til eller har kontroll over det.
I et tilfelle hvor Gmail eller Dropbox har datainnbrudd, blir frastjålet sine servere, eller noe annet skjer som gjør at du ikke lenger har tilgang til tjenestene de tilbyr, er det svært lite du kan gjøre selv. En desentralisert løsning bygd på ethereum vil derimot sørge for at du alltid har kontroll, eierskap og tilgang til din egen informasjon.
Ethereum gjør det mulig å kombinere kontrollen mennesker har hatt over egen informasjon tidligere med dagens løsninger som følge av internett i vår digitale tidsalder.
Det bør og nevnes at mange er svært skeptiske til om ethereum og teknologien i det hele tatt vil være nok sikker, praktisk og skalerbar for å oppfylle visjonen om å bli en verdenscomputer.
Det som er sikkert er at hundrevis av selskaper og noen av verdens mest intelligente personer jobber praktisk talt døgnet rundt for å utvikle teknologien videre. Vi kommer de neste årene til å se mange produkter og tjenester bygd på ethereum, og det blir svært spennende å følge utviklingen og se om noen av disse selskapene vil lykkes med å skaffe brukere og bevise at teknologien vil bli tatt i bruk som vi håper.