bitcoinakademiet

- LÆR ALT OM BITCOIN OG KRYPTOVALUTA

5 praktiske tips til rapportering av kryptovaluta i skattemeldingen for 2022

Nå som det nærmer seg fristen for levering av den årlige skattemeldingen er det sikkert mange som lurer på hvordan man går frem for å rapportere beholdning av bitcoin og annen kryptovaluta. Nytt i år er at mange av oss har fått en helt ny skattemelding som også påvirker hvordan man rapporterer beholdning og gevinst/tap fra kryptovaluta. De som har mottatt gammel skattemelding skal fortsatt levere skjema RF-1159 på samme måte som i fjor.

Skatteetaten har derimot ikke gjort endringer rundt regelverket for beskatning av kryptovaluta, så det er fortsatt plikt om å rapportere beregninger for alle transaksjoner man har gjort. I denne artikkelen går vi igjennom praktiske tips til hvordan rapportere skatt på bitcoin og kryptovaluta slik at man unngår problemer med Skatteetaten i ettertid.

Beregning av gevinst/tap for hver transaksjon

Skattereglene for kryptovaluta i Norge er ganske klare hva gjelder hvilke transaksjoner som er skattepliktige. Hver gang man selger, veksler (trader) eller betaler med for eksempel bitcoin skal man beregne inngangs- og utgangsverdi for å finne ut om transaksjonen har ført til gevinst eller tap. Dette kan gjøres ved å først finne ut hva man opprinnelig betalte for det som er solgt, og deretter sammenligne denne verdien med det man mottok som betaling ved salg.

Har du kun handlet bitcoin og betalt med norske kroner kan du sammenligne verdien i NOK direkte. Om du derimot har handlet på utenlandske børser og betalt med dollar, eller vekslet kryptovaluta hos f.eks Coinbase eller Binance, må du finne inngangs- og utgangsverdien i norske kroner. Dette kan du gjøre ved å finne vekslingskurser for kryptovaluta du har kjøpt/solgt mot dollar, og deretter kursen for norske kroner mot dollar. Husk at du må bruke valutakurser for den dagen du har gjennomført transaksjonen.

Inntekt fra mining, staking, airdrops og renter

Har du mottatt kryptovaluta fra mining (utvinning), staking eller som airdrops er det egne skatteregler for dette. I skattemeldingen skal mottatt kryptovaluta registreres som inntekt og ikke som realisert gevinst/tap av kryptovaluta. Du kan beregne verdien av det du har mottatt ved å slå opp valutakursen den dagen kryptovalutaen ble sendt til lommeboken din. Denne verdien skal du deretter bruke som inngangsverdi hvis du på et senere tidspunkt selger kryptovalutaen, f.eks på en børs eller markedsplass. Derfor betaler du kun skatt ved salg dersom prisen har gått opp siden den dagen du mottok kryptovalutaen.

Samme regler gjelder også for kryptovaluta mottatt som airdrops eller hvis du har fått betaling i form av renter fra en børs. I alle tilfeller er det derfor veldig lurt å holde god oversikt over hva man har mottatt til hvilke tidspunkt i løpet av året.

Hold oversikt over transaksjoner

Det kan være fort gjort å miste oversikt over alle transaksjoner med kryptovaluta. Har du handlet på flere ulike børser, kjøpt eller solgt kryptovaluta i en mobil-app, eller investert i en ICO, kan dette fort bli både kaotisk og forvirrende. Det er derfor lurt å lage en egen oversikt over alle børser, markedsplasser og lommebøker der man har gjennomført transaksjoner. Dette vil gjøre det mye enklere å beregne skattegrunnlaget riktig senere.

Du kan og benytte egne skattetjenester for kryptovaluta som holder oversikt over hele porteføljen din og automatisk synkroniserer handler fra børser og applikasjoner. Coinpanda er en norskutviklet tjeneste for beregning av skatt på bitcoin og kryptovaluta som også hjelper deg med å holde oversikt over egen portefølje.

Kontroll av balansen

En av de viktigste sjekkene du kan gjøre er å kontrollere at balansen din av kryptovaluta ved utgangen av året stemmer overens med eget regnskap. Det er derfor veldig viktig at man noterer seg antall eiendeler av hver kryptovaluta på alle børser og egne lommebøker den siste dagen i året. Denne balansen kan du deretter sammenligne med egne beregninger når du gjør opp regnskapet før levering av skattemeldingen.

Hvis balansene ikke stemmer overens betyr det at du har glemt å inkludere en eller flere transaksjoner. Dersom avviket er svært lavt kan det ganske enkelt skyldes en avrundingsfeil, men ved større avvik bør man finne årsaken til at balansen ikke stemmer. Man bør i så fall kontrollere at transaksjoner fra samtlige børser, tjenester og lommebøker har blitt inkludert. Det er viktig at balansen stemmer for at skatteberegningene blir utført uten feil og for å unngå og betale for mye i skatt.

Kom i gang med skattmeldingen tidlig

Fristen for levering av skattemeldingen er 30. april hvert år, men man bør likevel starte så tidlig som mulig med skatteberegningene for å unngå problemer og mye stress de siste dagene før levering. Holder man god oversikt over alle transaksjoner og handler gjennom hele året blir det veldig mye enklere å beregne skatten senere.

De fleste som har kjøpt og solgt kryptovaluta velger å benytte seg av en tjeneste som forenkler prosessen med beregning av skatt for bitcoin, ethereum og annen kryptovaluta. En av de most populære tjenestene for dette er Coinpanda som automatisk synkroniserer alle transaksjoner fra mer enn 75 børser, markedsplasser og lommebøker. Til slutt beregner tjenesten gevinst og tap for hver enkelt transaksjon og man kan eksportere ferdig utfylte skatterapporter som kan leveres sammen med skattemeldingen til Skatteetaten.

Man kan registrere gratis konto hos Coinpanda ved å følge denne linken.